cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply
Highlighted
Good Citizen / Bon Citoyen

Data not working

My data was working an hour ago, but for some reason is no longer working.  I have tried turning my phone off and on twice and that hasn't helped.  My account says that I have used 4,000 MB of my 18,000, and should have 14,000 MB remaining.  What could be the issue here?

Oracle

Re: Data not working

@pschnurr Uhmm not sure why it would stop working. Make sure you have the correct APN settings that are found here: https://apn-canada.gishan.net/en


I am not a mod. Do not send me private message with your personal info.

New Here? - Check out Knowledge Base Articles to learn more about Public Mobile.

Mayor / Maire

Re: Data not working


@pschnurr wrote:

My data was working an hour ago, but for some reason is no longer working.  I have tried turning my phone off and on twice and that hasn't helped.  My account says that I have used 4,000 MB of my 18,000, and should have 14,000 MB remaining.  What could be the issue here?


@pschnurr

.

Do you have another phone to try your sim card in to see if data is working? Have you tried data on more than 1 app, have you confirmed you have no local data restrictions / firewall settings? Go into mobile data usage under settings and make sure you have not used your local "data limit" and there are no network restrictions? Does your phone show you are connected to data services? Do you see LTE / 4G / HSPA / 3G on your top status bar? Or does it show an X beside your connection strength bar?

 

Go into network search and try reconnecting to the network and make sure LTE is set to preferred (even if you have 3g)

 

Does MMS work? (Not SMS) MMS uses cellular data

 

Also check your APN, its the most common reason for data not working

 

Android 

 

Settings > More / More Networks / Wireless & Networks > Mobile Networks > Access Point Names > New APN setting (or a plus sign)

 

Name: Public Mobile / Mobile Internet
APN: sp.mb.com
Proxy: Leave blank
Port: Leave blank
Username: Leave blank
Password: Leave blank
Server: Leave blank
MMSC: http://aliasredirect.net/proxy/mb/mmsc
MMSC proxy: 74.49.0.18
MMS port: 80
MCC: 302
MNC: 220
Authentication type: Leave blank
APN type: default,mms,agps,supl,fota,hipri
APN protocol: IPv4
APN roaming protocol: IPv4
APN enable/disable: APN enabled
Bearer: Unspecified
MVNO type: GID
MVNO value: 4D4F

 

Select Save/Done. Select Public Mobile to connect to the Public Mobile network.  

 

APN Tethering Settings: 

 

Name: Tethered Mobile Internet
APN: isp.mb.com
Proxy: Not set
Port: Not set
Username: Not set
Password: Not set
Server: Not set
MMSC: Not set
MMS proxy: Not set
MMS port: Not set
MCC: 302
MNC: 220
Authentication type: Not set
APN type: dun
APN protocol: IPv4
APN roaming protocol: IPv4
APN enable/disable: APN enabled
Bearer: Unspecified
MVNO type: GID
MVNO value: 4D4F

Mayor / Maire

Re: Data not working

Have you set a data limit on cellular data in you built in data monitor?

 

Remember, the stock application only works on monthly cycles, not 30 or 90-day cycles.

Mayor / Maire

Re: Data not working

Sometimes the simplest things work well.  Here's two very easy things to do:

 

1) did you accidentally toggle off your mobile data?  I've actually done this a few times in the past without noticing--it's particularly easy in the quick-toggle panel you get when you pull down the notification shade (in Android--not sure how easy it is in iPhone).

 

2) have you tried rebooting your phone?  This solves a lot of sudden/weird issues.

 

Neither of these might apply or fix your issue, but they are quick to try.


>>> ALERT: I am not a moderator. For account or activation assistance, please click here.
Great Neighbour / Super Voisin

Re: Data not working

Try going into your mobile settings and turn off automatic carrier. After you do this, try rebooting the phone .. after it turns back on , it should prompt you to select a network or automatically find one. 

Select automatic . 

After you do this , if mobile data is still not working , try toggling airplane mode on and off . 

Let me know if this helps